УЧАСТЬ ГО ДВКА У ФЕСТИВАЛІ «ОСТАННЯ СТОЛИЦЯ»

21 та 22 серпня, у переддень відзначення 30 річниці Незалежності України «муза далеких мандрів» знов покликала делегацію ГО ДВКА до сонячного, гостинного та неймовірно красивого Кам’янця-Подільського.

Ми взяли участь у військово-традиційному фестивалі «Остання столиця» на запрошення наших друзів та партнерів з Кам’янець-Подільського міського військово історичного товариства на чолі з Олександром Зарембою, директором Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника.

Подію традиційно було присвячено добі Перших Визвольних змагань 1917-1921 рр. Адже саме у Кам’янці-Подільському з червня 1919 р. тимчасово перебував Уряд УНР. Тож місто фактично стало останньою столицею держави.

Основні реконструкторські заходи відбулися у перші два дні фестивалю, 21-22 серпня. Містом пройшла урочиста хода учасників військово-історичного фестивалю, які потім відтворили епізоди зіткнень між військами УНР та денікінцями в серпні 1919 р. На відтворення бою  з’їхалися реконструктори рекордним числом 173 з різних міст України.

ГО ДВКА було представлено Київським та Миколаївским відділеннями.

У батально-історичному дійстві було задіяну й  техніку: репліки броньовиків “Austin” під власними назвами «Черник» та «Петлюра» з Кам’янця-Подільського та Вінниці, вантажівку періоду Першої світової війни, австро-угорську гірську гармату, кулемети «Максим», «Лью’ їc» та «Шварцлозе», автомобілі.

Історичною основою батально-історичного дійства фестивалю «Остання столиця» є події липня-серпня 1919 р., коли Кам’янець на Поділлі, остання столиця УНР, став відправним пунктом епічних подій літньої кампанії 1919 р., що точилися на схід та на південь від Кам’янця-Подільського – на Київському та Одеському напрямках.

Було відтворено бій армії УНР та Галицької армії з угрупованням Добровольчої армії «збройних сил півдня Росії» – групи військ під командуванням генерал-лейтенанта Миколи  Бредова.

На території Старого замку учасники фестивалю розгорнули автентичний історичний табір, утворений плащ-наметами.

У таборі організатори простонеба розгорнули виставку плакатів, що висвітлювали історичну основу фестивалю.  А ГО ДВКА доставила й розгорнула у таборі виставку унікальних печаток, пов’язаних із Кам’янецьким періодом УНР з колекції Музею Шереметьєвих.

Після відтворення «бою» та вимаршу учасників реконструкції до центру міста відбулося нагородження членів військово-історичного руху за участі міського голови Михайла Посітка.

А паралельно з цими подіями в рамках військово-історичного фестивалю на площі Польський ринок пройшов концерт етно-гурту «US Orchestra». Також у місті пройшла організована «Пластом» юнацько-патріотична квест-гра «Остання столиця»

Паралельно у Старому замку, в новій західній башті, протягом кількох днів проходила вражаюча виставка про сучасну російсько-українську війну «Блокпост пам’яті», підготовлену Павлом Нетьосовим, головою МАДФ «Цитадель» і волонтером місії «Евакуація-200», яка займалася пошуком та евакуацією загиблих на Донбасі.

ГО ДВКА висловлює щиру вдячність Олександру Зарембі, на плечі якого ліг основний тягар організації заходу за блискучий рівень «Останньої столиці», підтримку та відданість ідеї єдності військово-історичного руху!

Повний фотозвіт у нашій галереї: https://dvka.com.ua/bws-gallery/остання-столиця-2021/

Залишити відповідь