УЧАСТЬ ГО ДВКА У ПРЕЗЕНТАЦІЇ КНИГИ КАТЕРИНИ ЛИПИ «СЛУГИ ЯСТРУБА ТА ЛІЛЕЙ. ПОВЕРНЕННЯ»

 

Перед презентацією. Обидві книжки серії “Слуги яструба та лілей”

Члени ГО ДВКА мають досить солідний досвід у роботі над книжковими проєктами, або, принаймні, участі у підготовці та виданні  друкованих видань, пов’язаних з військовою історією.

2004 р. це була книга “Ukrainian armies 1914-55» британського видавництва Osprey Publishing; 2009 та 2010 рр. це були книжки інформаційно-видавничої аґенції «Наш час» «Військо Богдана Хмельницького» та «Союзники та супротивники» з серії «Українська мілітарна історія»; 2011 р. це була книга того ж видавництва «Воєнне мистецтво Давньої Русі» з серії «Стратегікон».

Майже незмінно ми співпрацювали з дослідницею історії архітектури та фортифікації, мистецтвознавицею Катериною Липою.

2019 р. у видавництві «Laurus», з яким давно і плідно співпрацює ГО ДВКА, вийшла друком успішна у всіх сенсах книга Катерини Липи «Слуги яструба та лілей».

Обкладинка книжки “Слуги яструба та лілей”. Малюнок Ярослава Павлишинця

У цій роботі наша приятелька продемонструвала майстер-клас з використання історичного документу, а саме віднайденому в архіві діаріушу французького інженера і, радше за все, шпигуна, або, якщо так краще – розвідника,  як першооснови для першокласного художнього літературного твору.

Сторінки франкомовного манускрипту із кресленнями та замальовками  фортифікаційних споруд та укріплень на теренах України періоду Руїни XVII ст. для талановитої дослідниці, та, як нині з’ясувалося, обдарованої письменниці, Катерини Липи  став поштовхом до написання історичного авантюрного пригодницького роману.

Чималий внесок до успіху цього друкованого видання вніс талановитий художник, випускник НАОМА  та знавець військової історії, один з очільників ГО ДВКА, Ярослав Павлишинець, автор малюнку на обкладинці «Слуг яструба та лілей»

Успіх першого твору письменниці було закріплено вже цього, 2021 року, появою продовження історичного роману-екшену «Слуги яструба і лілей. Повернення». І знову Катерина Липа продемонструвала блискучу ерудицію та дар писати про історію не нудно, а захоплююче, а Ярослав Павлишинець вчергове довів майстерність свого академічного стилю та при цьому уваги до деталей, створивши малюнок на обкладинку новітнього видавничого проєкту видавництва «Laurus».

Другий роман Катерини було вже презентовано в декількох містах України, «Слуги яструба та лілей. Повернення», за влучним висловлюванням авторки книги «…встигли добряче прогулятися Україною – достоту як гуляли її герої у XVII ст., тільки без стрілянини…»

Обкладинка книжки “Слуги яструба та лілей. Повернення”. Малюнок Ярослава Павлишинця

Аж ось нарешті настала черга рідного для Катерини Липи та багатьох її прихильників стольного Києва.

10 грудня у гостинному Музеї історії Києва відбулася презентації історичного роману-екшену «Слуги яструба та лілей. Повернення» за участі власниці видавництва «Laurus» Поліни Лаврової, авторки книги Катерини Липи, художника книги Ярослава Павлишинця та при дружній підтримці друзів і колег видавців та творців книги.

Серед таких було помічено відому історикиню Наталю Старченко; славетного колекціонера та мецената Олексія Шереметьєва, засновника Музею Шереметьєвих власника неймовірної збірки історичних артефактів та давнього приятеля ГО ДВКА; дизайнера книги, заслуженого художника України Андрія Будника; представників керівництва ГО ДВКА Олексу Руденка та Євгена Бондаренка; історика, старшого наукового співробітника Музею української діаспори, ветерана російсько-української війни Назара Розлуцького та багатьох інших шанувальників творчості Катерини Липи та її друзів.

Олексій Шереметьєв заглибився у текст книжки миттєво

Зустріч випускників КДХІ (нині – НАОМА): Катерина Липа випускниця мистецтвознавчого факультету,

а заслужені художники України Олекса Руденко та Андрій Будник – графічного

Модератором та, як він сам висловився, «провокатором цікавої дискусії» на презентації виступив історик, координатор громадського просвітницького проекту “LIKBEZ. Історичний фронт» Кирило Галушко.

Завдяки його майстерному модеруванню учасникам дружньої зустрічі вдалося, окрім, звісно ж, презентації книги та вітань авторці, художнику та видавцям, взяти участь у цікавій бесіді про історичну правду у белетристиці, про використання історичних фактів та предметів як приводу для творчості та навіть в обговорення деяких кінопроєктів, що мають дотичність до історії.

Поліна Лаврова, засновниця видавництва “Laurus”

А завершилася презентація гідним якнайзахопленіших епітетів  прийомом у стінах видавництва «Laurus» на Терещенківській.

І ми, ГО ДВКА, там були…

Загальна світлина учасників презентації. Деякі відсутні з поважних причин. 10.ХІІ. 2021 р.

 

Залишити відповідь