РЕКОНСТРУКЦІЯ ПОДІЙ XVIII СТОЛІТТЯ. ЗОЛОТА ОСІНЬ 1746 РОКУ

Зараз, коли за вікном вже грудень, неможливо не згадати, серед якої багряно-золотої краси трохи більше місяця тому було проведено черговий захід присвячений війнам XVIII століття.

У часи війни за Австрійську спадщину (1740—1748 рр.), коли більшість підрозділів армії британської корони було відправлено до континентальної Європи, на допомогу австрійцям і голландцям, що воювали  проти французької армії Людовика XV, на самих Британських островах спалахнуло Якобітське повстання шотландців (1745-1746 рр.) під проводом претендента на британську корону – Карла Стюарта. Воно було спрямоване проти короля Ґеорґа II та його влади над всіма землями Британії.

Королівська армія спішно переправилася з європейського театру бойових дій  назад, на острів, боронити короля та всю політичну й станову конструкцію З’єднаного королівства Великої Британії від озброєного ополчення повсталих шотландських кланів.

Подальші події охопили значну частину острова, і великі битви й дрібні сутички запалали як на території Англії, так і Шотландії.

Кожна зі сторін зазнала і радість успіхів, і гіркоту невдач. Мужність та відчайдушність шотландців стикнулися із дисциплінованістю та бойовим досвідом королівського війська. Шлях «червоних мундирів» короля Ґеорґа до перемоги під Каллоденом 16 квітня 1746 року був довгим і нелегким, і вартим нашої уваги…

Якраз на лінії стику між пікетами 1-го Королівського полку і 4-го Власного полку короля пройшов шотландський загін, на зустріч якому рушив підрозділ королівської піхоти…

Відтворенню сторінок не тільки власної, але й світової історії, учасникам ГО ДВКА та клубу “Гіпокрас” вкотре сприяли незрівнянні краєвиди в самому серці України – Запоріжжі. Числені низинні долини з похилими схилами та порослі деревами та чагарниками байраки створювали справжнє відчуття шотландського передгір’я, а листя численних дерев було таким багряно-червоним, що здавалось просто ідеальним маскувальним тлом для яскравих британських мундирів.

Додайте сюди неймовірно сонячну погоду, дружнє товариство, чудовий англо-шотландський стіл з чорним пудинґом (кров’янкою), маринованими яйцями та тістечками і не сумнівайтесь –  це була справжня золота осінь у вісімнадцятому столітті…

Дивіться у нашій галереї:  https://dvka.com.ua/bws-gallery/1745-jacobite-rising-17-10-2021/

 

Підготував:

Ярослав Павлишинець,

член правління ГО ДВКА, керівник Секції війн XVIII ст.

 

Залишити відповідь